понеделник, 30 август 2010 г.

Разумът и Любовта
Разумът срещнал Любовта и й казал:
- Размишлявах дълго за теб, но без задоволителен резултат. Затова искам да те питам: какъв е твоят смисъл? Не ми казвай само, че смисълът ти е да правиш хората щастливи. Често съм виждал, че ги правиш нещастни.
- Смисълът ми е в това, че хората израстват покрай мен и откриват себе си – отговорила Любовта. –Аз пробуждам най-доброто у тях и допринасям то да разцъфти. Дарявам им щастие. А че това щастие е преходно и може да се превърне в нещастие, не нося вина за това. Нищо не е вечно на този свят. И нито ти, нито аз имаме силата да променим закона за преходността.
- Знам, казал Разумът, но все пак не разбирам, защо хората се боят от теб, след като уж им даваш само добро, докато на мен ми имат пълно доверие.- Дължи се на това, - отговорила Любовта – че аз ги водя към непознатото, докато ти вървиш с тях по пътища, които те добре познават.
- Но ти току-що каза, че им помагаш да открият сами себе си - възразил Разумът.
- да, и това правя, - отвърнала Любовта- но истинската същност, истинското Аз на повечето хора са им непознати и затова се страхуват. А за това и ти имаш някаква вина.
- Но как така?
- Ти допринасяш за това, те да си изграждат преградни стени срещу мен, като им втълпяваш, колко опасна съм била и колко големи могат да бъдат болката и разочарованието, които им причинявам. Ти ги учиш да се боят от мен.
- А не съм ли прав?- попитал Разумът.
- Не, не си прав. Аз не наранявам хората, те се нараняват един друг. Те не са разочароват от мен, те се разочароват взаимно. И болката, която изживяват не е причинена от мен, а от това, че не вникват надълбоко в моята същност. И как биха могли, като ти постоянно пречиш да се впуснат изцяло в мен. Защото само така могат да ме опознаят действително, а по този начин и самите себе си.
- Този разговор е безсмислен – казал Разумът. – Ние говорим на различни езици.
- Защото не можеш да мълчиш – отговорила Любовта...

4 коментара:

  1. Любовта е луда!И няма аз да се учудя,че с Разума са в разпра,до сега!За всичко е виновна Любовта!Тя ме кара без крила да полетя,но ако след това се нараня,вина има и Разума за това!Но би потънал в мрак света,ако не беше лудоста и Любовта!Разбира се че Разума,след пиянството на Любовта се спира!Кой казва че всичко тук разбира?Късно е за бира!Хайде да докоснем на Любовта елексира,а Разума да оставиме на мира!

    ОтговорИзтриване
  2. :)Да, Умния си е умен. Липсват ни твоите коментари в Svejo, направи си нова регистрация и се върни!

    ОтговорИзтриване
  3. Разум и Любов!Те винаги влизат в спор помежду си.Понякога Съдбата им става арбитър,защото остави ли ги да "лудуват",правят такива белички...Съгласен съм с Любовта,че не тя причинява болката в една връзка:)Докато Разума и Любовта общуват на различни езици,нищо хубаво не може да се очаква от тях:)

    ОтговорИзтриване
  4. Eла във "фейсбук"!Там ръся глупости на куб!Много имат двойна регистрация!Ела да видиш,каква сме навигация,е понякога,на косъм избягваме голяма излагация!Ще срещнеш много от старите муцуни,Кети,Роси,Бонка,Една!Но разреши ми и там да те погледна!"Глобъл" само твоя блог хареса,макар че и към други имам интереса!Успех ти желая!Ще се видим скоро!Това не е края!

    ОтговорИзтриване