сряда, 24 август 2011 г.

Заслужава си да се види: Одрански манастир

Има прекрасни кътчета в България, които все още не са отбелязани в Google maps. Едно от тях е Одранският манастир "Св. Св. апостоли Петър и Павел". Манастирът се намира в Западна България, Земенска община, чудесно място за еднодневен излет.
Това беше първото нещо, което ме впечатли, преди да зърнем манастира. Помислих го за поднос за дарения отдалеч, а всъщност се оказа прекрасна дървесна гъба.
Така и не видяхме монаха, обитаващ манастира /явно го нямаше в този ден/, но манастирските порти и всичко вътре бе гостоприемно отворено за посетители.
Много ме впечатли това, че в двата параклиса има оставени цени на сувенири, мед, ракия и билки от манастира и можеш да се самообслужиш, касата я виждате. /Дано някой недобросъвестен не злоупотреби с тази информация/. Всъщност, видяхте и в горните снимки безценната   църковна утвор.

Из околността, флората и фауната на манастира.
Тъй като наистина почти няма информация за манастира в интернет, ето и няколко съвета, ако решите да го посетите: Манастирът не предлага хотелска част, не може да пренощувате в него. До самия манастир може да стигнете с високо проходима кола или да оставите колата си в в края на асфалтирания път, след което имате преход от около един час максимум.Отклонението за манастира е в центъра на с. Дивля.

6 коментара:

  1. Хехемехе откритието ти е много суперско :) може да го публикуваш както си е готово при нас във форума, имаме конкурс и може може може кой знанееее... случайно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е прекрасно място. Аз посетих манастира през есента и беше приказно.Ако не вярваш погледни моите снимки в блогът на Ежи :) По-добре отново го посети през есента,никак няма да съжаляваш!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей! Били сте късметлии за гостоприемството на празния манастир. За съжаление мен и моята кмпания ни посрещнаха затворени порти, но това не ни попречи да се насладим на мястото и да го споделим и ние! Желая ви нови места за откриване в красива България и не само там! :)

    ОтговорИзтриване