събота, 28 август 2010 г.

Чашата с камъни


Професор по философия стоял пред студентите си, а на катедрата пред него имало няколко неща. Лекцията започнала, той взел голяма стъклена чаша и я напълнил догоре с големи камъни. Попитал студентите, дали чашата е пълна.
Те се съгласили.
Професорът взел кутия с речни камъчета и ги изсипал бавно в чашата с големите камъни. Камъчетата се наместили в свободното пространство между големите камъни. Професорът отново попитал студентите, дали чашата е пълна.
Студентите се засмели и пак се съгласили.
Накрая професорът взел кутийка с пясък и я изсипал в чашата. Пясъкът естествено запълнил празното пространство в чашата.
- И така, - казал професорът – с това искам да разберете, че тази чаша е като Вашият живот. Камъните са важните неща в живота - Вашето семейство, партньорът, здравето, Вашите деца. Тоест, неща, с които, дори и другото да липсва, Вашият живот ще е пълен. Речните камъчета са другите, по-маловажни неща, например, Вашата работа, къща или кола. Пясъкът символизира най-маловажните неща в живота. Ако сипете първо пясъка в чашата, не остава място за речните камъчета или големите камъни. Ако изразходвате цялата Ваша енергия за дребните неща в живота, не остава време за големите. Насочете вниманието си към важните неща, отделяйте време за децата си, партньора, обръщайте внимание на здравето си. Ще остане и достатъчно време за работата, домакинството, партита... Внимавайте първо за големите камъни, те са от значение. Останалото е само пясък.

/неизвестен автор/

8 коментара:

  1. Хмм, един вид слушай баба си. Обръщайки внимание само на големите камъни един ден ще се събудиш и ще се питаш за какво живях?!

    ОтговорИзтриване
  2. @Nezzo: Всичко е въпрос на приоритети и собствени разбирания за живота. А с възрастта те се променят и пренареждат...

    ОтговорИзтриване
  3. На мен ми харесва и колорита в "камъните" от различен тип, "щуричко се радва на шаренко" :)

    ОтговорИзтриване
  4. Вярно е... Ако сипеш първо пясъка, остава място само за една гола вода;-)
    Хареса ми!

    ОтговорИзтриване
  5. След всички точни коментари,няма какво да се добави!Понякога се случва земетресение и пластовете не подлежат на разпределение!А всеки по свое усмотрение,ще трябва да си прави сам заключение!Мъдроста си тук личи,но природата с нас,не винаги желае да се съгласи!

    ОтговорИзтриване
  6. Какво още да добавя след умния...умни приказки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Накрая след пясъка може да се сипят в чашата и две бири- ще се хванат.

    И да се добави, към изводите: и винаги има място и за 2 бири!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Добре, де, и 2 бири, ама без оркестъра да свири.:D

    ОтговорИзтриване