неделя, 13 май 2012 г.

Пак ще се ходи

Наскоро чух за древния кладенец край село Гърло, Брезнишко от приятелка и веднага си заплюх тази дестинация, още повече, че живея недалеч от мястото. Тези дни в медиите се пуснаха доста материали за уникалния храм-обсерватория:
http://news.zapernik.com/350972.html
Тръгнахме вчера следобяд да го видим. В с. Гърло питайки за пътя към язовир "Красава" попаднахме на самата кметица. Тя ни обясни накъде да вървим и къде да оставим колата, но допълни, че едва ли ще го намерим, защото е много обрасло. Ние естествено не се отказахме.
Оставихме колата малко по-рано, защото не видяхме никакви стари паметници.
Приятен за ходене път сред богати вили. А ето ги и старите паметници, докъдето можеше да стигнем с колата:
Не посмях да нагазя по-наблизо в този треволяк, нямаше и никакви обозначения-табели, що за находки са това. Още половин час сред красиви природни гледки:
Ето го и язовир "Красава":
Минахме по стената, както ни бяха обяснили, но не съзряхме никаква пътечка. Поне оттам видяхме сградата на пазача и се върнахме да питаме. Човекът ни обясни, че трябва да прескочим ограда след като минем стената, да слезем надолу и ще видим пътеката. Показа ни една полянка, докъдето трябва да стигнем, там имало и водосборище и "долу някъде под поляната се намира това, отдавна не съм ходил". Попитах изрично пътеката води ли дотам, да, има пътека. мисля, че никога не е ходил до там, само е чувал, защото до мястото има сигурно около 20 минути път.
Прескочихме оградата, слязохме и наистина видяхме пътеката. Самото и начало е стръмно почти 90 градуса, но това са само 3-4 метра. По-нататък пътеката минава и сред тези гъсталаци:
Не е трудна за ходене. Стигнахме до водосборището, както каза пазачът и оттам накъде? Няма пътека, всичко обрасло. Разпръснахме се да търсим /бяхме три приятелки/, но заваля дъжд. Скрихме се под един храст, имахме само един чадър. Стояхме, докато престана дъжда, вече бяхме само три мокри кокошки. И пак търсене, нищо - треволяци, гъсталаци. Тръгнахме си. По отвесната пътечка всеки се спусна кой както можеше, вече бе кална пързалка, аз се хързулнах на заден ходен с платненките ми, придържайки се странично за някакви храстчета. Едната приятелка падна, снимка няма да прилагам ;), хубавото е, че нямаше счупено-навехнато. Всичко е добре, когато свършва добре.
Бях чела в интернет, че група учени от БАН са разчиствали мястото преди два месеца. Май само са си направили пикник, можеше поне да поставят някакви обозначения. Още по-любопитно е, че въпросният кладенец е включен като еднодневна екскурзия на известна туристическа фирма. Май и те само са чели за него, или поне да поставят условие, туристите да са добре подготвени физически:))).
Интересна  научна статия със снимки и видео материал ще намерите тук:
Древен кладенец-телескоп край с. Гърло

3 коментара:

  1. Дими,навярно не ви е било писано именно вчера да го откриете.Обаче не губи вяра - рано или късно ще го намерите този древен кладенец-телескоп.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, били сме на метри от него, но непроходим гъсталак+дъжд...:)

      Изтриване
  2. Почти съм убедена, че има огромен брой неоткрити подобни съоръжения - всичко много лесно се покрива с непроходима растителност, а и с пръст - то е ясно.:) Поздрави и дано следващия път го видите "на живо"! :)

    ОтговорИзтриване