вторник, 28 май 2013 г.

През Хърватска и Босна и Херцеговина

 В Плитвичките езера се влюбих преди няколко години от снимка в интернет. Мечтата ми да ги видя на живо се осъществи с една четиридневна екскурзия из Хърватска и Босна и Херцеговина.
 12 часа път София -Бихач.   Нощувка в околностите на Бихач в Босна и Херцеговина, хотелът  "Костелски бук"и околността около него бях нещо като подготовка за езерата. Самият Бихач е чисто градче, както всички, които посетихме!

На следващата сутрин прекосяваме граница с Хърватска се отправяме към езерата, след час и половина сме вече там. Величествени, зашеметяващи, спиращи дъха гледки - водопади, каскади, бучаща вода, феерия от водни пръски... Плитвичките езера са разположени на 294 кв. метра, в списъка на Световното наследство на Юнеско.
 Има няколко   различни по дължина маршрута за разглеждане, трябва да се избере един от тях. За да се насладите спокойно  на гледките и да видите всичко, се нуждаете от половин ден. Ние препуснахме за два часа /организирана екскурзия, няма как/.
 Нито студеното време, нито дъжда можеха да ми развалят настроението. Чувството е невероятно, не мога да опиша с думи.
 Върнахме се по това езеро към изходния пункт с корабче и бусче.
 Довиждане, езера и до нови срещи! Непременно!
След 2 часа сме в Задар на Адриатическото крайбрежие. Два часа престой, почти във всеки град времето ни за разглеждане, включвайки свободно време, беше  два часа. 

Нощувка в Биоград на мору, курорт на 20 км. от Задар и вече сме на път към Шибеник. Ето го и заливът:
 А това вече е Трогир:


На 30 мин. път след Трогир сме в Сплит. Дворецът на Диоклециан и крайбрежната улица.
                 
След Сплит се отправяме вече пак към Босна и Херцеговина, посока Мостар, около 3 часа път. Нощувка и на следваща сутрин разглеждаме Мостар:
Символът на града, Стари мост на река Неретва, построен през 16 век, вероятно и името на града произлиза от него. През 1993 г. е разрушен от бомбардировките на босненските хървати, по-късно възстановен в първоначалния му вид.
Останки и спомени от войната:
Мостът и чаршията:
Следващият пост ще бъде само за жени и за страхотните джунджурии и сувенири, на които не можеш да устоиш да не купиш от чаршиите или уличките на градовете. ;)Ние бяхме от първите посетители на чаршията за деня, само след минути бъкаше от туристи.
А ето вече сме в Сараево, столицата на Босна и Херцеговина:
Кметството:
Сараевският "Сан Марко":
В чаршията се подготвяха за концерт на открито:
"Инат куча":
Вечният огън и други снимки от автобуса, както казах, нямахме много време и там:
Скупщината:
Художествената академия:
Мястото с възпоменателна плоча и Латинският мост, където е извършено покушението срещу Франц Фердинанд, поводът за Първата световна война:
На картата може да проследите маршрута:

3 коментара:

 1. Невероватно занимлив путопис. Шармантне слике!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Gospodine, jeste li dalmatinski ili bosanski? Budući da Dalmatinci i živio, rekao je njihov "Tijekom dana morate dobro odmoriti, dobro spavati noću!";)

   Изтриване
 2. Живи и маштаj, спаваj и саняj лепе снови...

  ОтговорИзтриване