четвъртък, 18 март 2010 г.

Това, което не ме убива...

"Това, което не ме убива, ме прави по-силен". Хубава мисъл. Май Ницше го е казал. Но не е вярно. За мен.
Загубил си скъп човек. Болката е непоносима. Иска ти се да умреш. Но не умираш, живееш с тази болка. А мисълта, че и занапред ще имам /може би/ такива загуби, не ме прави по-силна.
Напуска те приятел. Хей така, без причина. До вчера сте яли заедно от една паница. Споделяли сте си всичко.Това, което можеш да споделиш само на приятел. Днес е изчезнал сякаш в небитието. Може би се нуждае от помощ? Правиш опити... Напразно. Няма да се натрапвам повече, казваш си. Понякога приятелството се изчерпва. Или пък не е било истинско приятелство? За мен беше.Загубила съм истински приятел. Не ми е за пръв път. Ще го преживея. Но това не ме прави по-силна.
Неуспех. Няма страшно, това е част от живота. Мобилизираш се. Втори неуспех... Е, криза е. Ще продължаваш напред! Но дълбоко в мен се загнездва някакво странно, глождещо чувство. И то не ме прави по-силна.
Понякога се чувстваш неразбран. Дори от най-близките. Опитват се да те убедят, че грешиш. Сигурно са прави. Но аз се чувствам неразбрана и сама. И това не ме прави по-силна.
Не съм песимист. Но това, което не ме убива, ме убива бавно.
Това, което ме прави по-силна, са радостта, успехите, любовта... Щастливите моменти.

9 коментара:

  1. Наистина не те прави по-силна,но в никой случай не трябва да те прави по-слаба...и да не те убива никак.Тогава си мисли за другите,онези,които те разбират !

    ОтговорИзтриване
  2. Не зная дали ни убива, но със сигурност част от нас умира, изгубва се и сърцата ни стават малко по-стари от преди, малко по-спокойни, оглушават от болката ...
    Пожелавам ти по-малко загуби и повече радост, успехи, обич, защото тогава човек с пълни шепи раздава от своето щастие :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не ни убива,но живота ни вече не е същият....А не е ли по-добре да ни е убило?...Не зная...

    ОтговорИзтриване
  4. А според мен нищо не става без причина.
    Просто трябва да се открие.
    И може би, след като се открие да ни стане по-леко...кой знае...

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички за коментарите.Хубаво е, че имам с кого да споделя тези мои мисли.Във всеки коментар откривам по нещо, което е и моя истина.

    ОтговорИзтриване
  6. Може би нещо умира в нас, не ние самите. Боли, но от болката се ражда нещо ново - я есе, я стих...

    ОтговорИзтриване
  7. Тогава, когато спра да усещам раните, значи съм станал силен
    Есето е толкова истинско, че като го чета имам чуството че преживявам всичко на ново!

    ОтговорИзтриване
  8. Това, което ме прави по-силна, са радостта, успехите, любовта... Щастливите моменти.

    ОтговорИзтриване
  9. Това което не ни убива ни съсипва и смазва не ни прави по-силни този който го е казал е безумен философ който не е преживял страдание

    ОтговорИзтриване