събота, 1 ноември 2014 г.

До езерото Керкини, ама не би

Отдавна ми се ходеше до езерото Керкини в Северна Гърция, защото бях гледала много красиви снимки на розово фламинго, пеликани...


 И ето че се удаде удобният момент - екскурзия с колегите във ваканционния ден за учениците. Маршрутът ми се видя дългичък за един зимен ден: пещерата Алистрати, гр. Серес и езерото Керкини, но пък обичам да пътувам и ще се полюбувам на тези красиви птици.
На отиване минахме през ГКПП Илинден.Бяхме срели в Гоце Делчев на почивка и докато се бавехме да тръгнем, подвикнах на шега "Хайде, шофьора, да тръгваме, че фламингите заспаха..."
И се оказах лош пророк.
Пещерата Алистрати определено си заслужава да се види. 

 
Всякакви причудливи образувания по маршрут 1 км. Посещението трае 1 час, и може да се посещава и от инвалиди. Снимките са от нета, снимането е забранено.
След един час сме в Серес. По време на обедната сиеста на гърците всичко е затворено, тук -там някоя пекарна и фаст фууд заведение работят.Хапнахме гръцки банички и баклави, може и да е имало какво да се види, но за 1 час толкова. И хайде към Керкини, което е на 10 км. от Серес.
 Да,ама не. Шофьорът ни от туристическа фирма. никога не е ходил там. Подмине кръстовище или табела, върне на заден ход и се чуди накъде да тръгне. Няма и кого да пита. Обажда се на негови колеги в България... Най-сетне хвана правилната посока към езерото, че се бяхме изпопритеснили, че ще се стъмни. 
Но да хванеш правилната посока, не значи, че ще стигнеш до цела. Ха натам-насам, връщане, пак обратно, въртене в кръг, накрая слезе водачката да пита в една един човек пред една къща, той сочи посоката от която се връщаме, излезе жена му, тя сочи към друго място, та започнаха да се карат... 
И след час и половина след Серес, най-сетне пристигаме. С тези корабчета
 трябваше да видим това

и други неща, но на лунна светлина

видяхме само това:
И така, ако сте мераклии и вие да видите езерото Керкини, отделете си цял ден само за там. Наоколо има и заведения, има къде да се нахраните.
Пак ще се ходи, но този път самостоятелно с кола... На 30-тина км. е само от ГКПП Кулата.

4 коментара:

 1. Здравейте - мислим да отидем до езерото Керкини но чухме, че езерото е било източено и с корабчета не може да се влиза? Дали е вярна тази информация?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не зная, едва ли, На 31.10.14 не беше. Не мисля, че се източва природен резерват.

   Изтриване
  2. благодаря ви - корабчетата работеха ли? Има ли разходки с тях през деня?

   Изтриване
  3. Предполагам, че са работели, ние стигнахме на свечеряване и всичко бе затворено, нямаше жива душа.

   Изтриване