неделя, 24 март 2013 г.

За "висящите" ...

Понеже много се говори тези дни за "висящи" кафета, кюфтета, ракии..., да те светна, драги ми читателю, откъде идва идеята. Не, не е от Европата, тя си е чисто нашенско изобретение. От години в българското училище са въведени "висящи часове" за нуждаещите се. Това са часовете за консултации по даден предмет с учителите, които са задължителни, строго фиксирани, оповестени и неплатени. Последното не е беда и бреме, идеята е благородна, щом е на ползу роду. Но защо пък "висящи", ще попитате. Защото, ние, учителите висим и чакаме гладни за знания в тези часове, но клиенти рядко се появяват, както знаете, българският ученик не е гладен за наука. 
Не знам, ако калкулираните "висящи" кафета не се консумират /и откъде нуждаещите се разбират, че има такива/, в чий джоб отиват парите.  Но мога да ви кажа, че "висящите часове" ние, учителите, ги пишем в един тефтер като консумирани, описваме как и от кого точно, защото по никакъв начин не можем да обясним на визшестоящите и проверяващите ни, че учениците зорлем влизат в редовните часове, камо ли да идват на консултации. Та тези  часове просто се размиват във времето.
Ставаше дума, откъде е почерпена идята за "висящите кафета". Хубаво начинание, но в български вариант няма до достигне до предназначението си, така  си мисля.

5 коментара:

  1. Със сигурност, това ще доведе до тълпи от цигани пред кафенетата, но не и пред училищата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малките, в начален курс, ги хранят в училище, та идват поне да похапнат.:)

      Изтриване
    2. Начи, важно е да идват, и жълтите автобусчета да бръмчат. И да оправдават едни пари. А за какво идват, кой го е грижа...?

      Изтриване
    3. Мен ли питаш, точно така е, нали за подобно намеквам горе, важното е да се бръмчи и отчита нещо.

      Изтриване
  2. Децата ни ги превърнаха в безлични, но необходими бройки....за съществуването на класа, на училището , на бюджета...бройки...

    ОтговорИзтриване