неделя, 22 май 2011 г.

Върви, народе изродени...

Ако прекалено остро ви се вижда заглавието, веднага отговарям : да, и на мен! Но това ми дойде първо на ум, когато прочетох статията, придружена със снимка "Ученичка свали червените си прашки и ги остави на гаджето си - абитуриент" в http://news.zapernik.com/256305.html
Новината е следната:
"Секси ученичка шокира стотиците зрители на шествието на абитуриентите пред хотел "Струма", дошли да изпратят Випуск 2011г. на Минния, ПМГ, Руското и Четвъртото училище. 
Мацката събу червените си прашки, показа ги и ги подаде на гаджето си - абитуриент, като по този начин му намекна, че нощта е фрии..."
Аз питам: Защо полицията не арестува това момиче за нарушаване на обществения ред? Разбира се, че е било бъкано от полицаи, които само са проплакнали очи.
снимка: zapernik.com
В статията следва : "Все още нищо не сте видели!!!
Разгледайте галерията от снимки на пернишките абитуриенти от събота."
Мерси! Видяла съм доста повече, и то в класната стая. Репликата ми "Образованието в България е пълна порнография!" ще вземе да се потвърди и в прекия смисъл. Имах преди години случай. В края на учебната година изпитвам едновременно 3-4 ученика за оформяне на оценка. Един на дъската, един от място, вдигам ученичка и и казвам да отиде да напише нещо на дъската. Когато е готова, я викам до мен на катедрата и виждам, че дънките и са смъкнати, всеки момент ще паднат на земята, гащи, срамотии всичко на показ. Казвам и :
"Момиче, погледни се, гащите ти се виждат, тук е училище все пак". 
Отговорът и бе:" Това не са гащи, а боди!" и поповдигна и поразмъкна още малко, за да се уверя. Няма да ви отегчавам с последвалия разговор дали е естетично това, харесва ли се на момчетата и как се чувстват  учителите мъже... 
Не само "нощта е фрии" за тази абитурентка, но май и цялото и пребиваване в училище. То и образованието вече е фрии от всякакъв смисъл за повечето. Преди месец проверявам контролни в 9-ти клас и виждам, че ученичка е написала собственото си име с малка буква, фамилията беше с главна. Случва се, ще кажете. Да, но в собственото име беше поправила друга грешка, малката буква си стоеше, значи не е от бързане и недоглеждане. "Голяма работа и кво от това!" - беше репликата, когато и напомних, че поне би трябвало да знае как пише собственото си име /на български език/.
На 19 май бях квестор на матура по география. Учениците влизат в изпитните зали в 7,30 ч., в 8 се съобщава изпитният вариант и почва разпечатването. За начало на матурата се счита часът, в който се връчват материалите на учениците, след което те нямат право да излизат 1 час от стаята. В 7:50 двама вече искаха да излязат, защото им се пуши. Един бе изписал на черновата си единствено "Кур за Левски", придружено с подобаваща рисунка. Черновите не се запечатват в плик. Друг ме извика да пита нещо, когато отидох при него, ме попита дали отговорът на някакъв въпрос е верен с надеждата нещо да му подскажа. Обърнах му внимание, да разгледа въпроса, в който трябваше да напише номерираните области в картата на България. Каза, че знае само къде е Варна. Не знаеше къде се намира на картата областта, в която живее,  дори и София не знаеше къде е /повечето от читателите на блога ми знаят къде откъде съм и къде се развиват действията/. Май виждаше за пръв път карта на България.
Повечето абитуриенти си взимат матурите. Не защото са грамотни и са усвоили материала, а защото критериите за оценяване се нагаждат според резултатите. Критериите, например, за владеене на дадено ниво на чужд език според Европейската езикова рамка са 50% усвоени знания за начални нива и до 60-75 % за по-високи нива. Критерият на МОМН за издържана матура е 23%, не само по чужд език, но по всички предмети. Какво ще лъсне, ако 80% от абитуриентите изкарат двойки?!
 Знам, че това ще го прочетат прочетат много майки и бащи, за съжаление, не на учениците в описаните случки. И нека не се засягат.  Далеч съм от твърдението, че всички ученици са неграмотни, незаинтересовани, вулгарни. Има и ученолюбиви, възпитани, талантливи. Но наблюдавам  как тълпата смила повечето от тях. Но това е дълга тема...
Е, не е ли фрии образованието в България? 
И накъде вървиш, народе изродени?

20 коментара:

  1. Hexemexe,много трагикомични и болни истини има в статията ти...Уви, много млади пъпки за жалост са се изродили в "наболели циреи" и този "етикет" за нацията ни става все повече ежедневие и манталитет на мислене и поведение.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Сав, права си. Преди години с приятелка мислехме да пишем нещо с работно заглавие "Пернишкият персонаж", но вече доста се изписа за него, а моделът се разпространява из цяла България.

    ОтговорИзтриване
  3. Да всичко се променя с годините но не в правилния път,затова има и неграмотни,невъзпитани,престъпления се извършват(и то между тях си).

    ОтговорИзтриване
  4. tova e krivorazbranata demokracia. nie sme nai tapata nacia.

    ОтговорИзтриване
  5. Не съдете децата (те са просто объркани)- изродени са тези, които са ги възпитали така, а също и тези, които ежедневно им показват как да се държат, ако искат да 'успеят в живота'.

    ОтговорИзтриване
  6. Hexemexe, не мислите ли, че част от вината за състоянието на днешното младо поколение е и в учителите? Не визирам Вас лично, но от преките ми наблюдения като баща на две ученички съм меко казано възмутен от отношението и поведението на част от учителите им. Как ви звучи следното изказване "За парите дето ми дават ми е през оная работа дали някой ме слуша какво говоря в клас. Накрая им пиша високите оценки за да не кажат шефовете, че не ги уча." Става дума за елитно училище в центъра на София.......
    Поздрави! Ради Стоянов

    ОтговорИзтриване
  7. Господин Стоянов,
    прав сте и за учителите, но в статията тук въобще не разглеждам кой е виновен за това, тази тема се предъвква много и е много обширна. Само констатирам моментното състояние,което според мен граничи с абсурдното.

    ОтговорИзтриване
  8. Абе вие млади били ли сте някога?

    ОтговорИзтриване
  9. Да, Петър, били сме, и ние сме правили щуротии. Но описаното не го приемам като младежки щуротии, а като простотия.

    ОтговорИзтриване
  10. За съжаление стремежът към Америка ни докара до тук.

    ОтговорИзтриване
  11. И той вижда каквото и ние:
    http://www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov/dokoga_za_boga_/108168/

    ОтговорИзтриване
  12. Защо не приемете, че вината за подобно поведение е у вас? Аз също съм учител, но нямам подобни случки. Дали просто не са искали да си отмъстят за нещо? Дали не ги тормозите прекалено? Например с лицемерно и досадно морализаторстване?

    ОтговорИзтриване
  13. Господин Анонимен, случката от мои часове е за момичето със смъкнатите дънки и за неграмотно написаното име. Мисля, че преди да излезе от вкъщи, родителите не би трябвало да пуснат това момиче така на училище. Останалите случки са от други училища, като с това не твърдя, че фрапиращи случаи на неграмотност и друго арогантно поведение няма и сред моите ученици. Въпроса за вината бегло засегнах в друг коментар.

    ОтговорИзтриване
  14. Честит Празник,Hexemexe :)За мен това е един от най-значимите празници, защото кирилицата е символ не само на нашата нация! Винаги пиша само на кирилица! Полицаите едва ли са били шокирани от видяното и едва ли биха имали нещо против и други девойки да последват примера на погазилата всякакви морални правила. Хубаво би било да върнат училищните облекла, което ще възпита самозабравилите се ученици ( едва ли)!Приятна вечер !

    ОтговорИзтриване
  15. http://www.facebook.com/bojidara.goranova

    Вижте и това - ако на снимката виждане неприлична ситуация с ученичка, то във facebook, при това учителка е РАЗПОРИЛА и ръце и срамен, виснал корем и пъп... При това твърде разголен и неприличен.
    Защо да не кажа и грозен...
    Ако и това е учителка - здраве му кажи! Явно профилът и във фейсбук е за други цели!

    ОтговорИзтриване
  16. По принцип избягвам да коментирам подобни теми, обаче сега не можах да се сдържа.

    Обществото ни наситина е болно и ще става очевидно и по-зле, ако не спрем само да си говорим и да се плюем един друг!
    Тези спорове, са като тези между "лекари и пациенти", можем да се обвиняваме до припадък и да си прехвърляме топката, а работа полезна - 0!

    Грозни ли са описаните случки?
    Да, грозни са! Унизителни са! Като си млад, не означава да си безмозъчно мекотело, с оправданието, че още търсиш себе си!
    /и не, не съм на 40 години/ :)
    Кой е виновен ли? Всички сме виновни!

    Но питам се, защо не пишат за онова момче математик, Борис Харизанов /сещам за него сега/ което го искат в едни от най-големите и най-елитните университети? Или за друго момче Радко Котев, което демонстрира решението на Аполониевата задача, или за друг, който май беше изобретил някакъв мини робот... Или за всички други млади и много кадърни деца в България, които с малко средства, все пак предствят държавицата ни на олимпиади и не отстъпват по ум и качества, нито на Руснаци или на Китайци или Индийци???!

    Но тези деца уви, няма да останат в България!
    Не, тук ще останат тези със смъкнатите гащи, за които вестниците пишат 3-ри дни, а хората говорят за тях още седмица!!!
    Ама на нас все някой друг ни е виновен!
    Мир на всички ;)

    ОтговорИзтриване
  17. Violka, пише се и за даровитите деца, слава богу, има и такива, но една шепа хора четат това. Те не могат да бъдат пример за подражание, защото други са героите на нашето време, добрият пример е прицел на подигравки сред болшинството ученици, а може би и не само ученици. И права си, всички сме виновни и САМО ще се продължава да се говори и да се плюе, аз си го обяснявам с народопсихологията на българина и безграничния праг на търпение и пасуване.

    ОтговорИзтриване
  18. Много съжалявам да прочета това! Много ме натъжиха всички случаи от действителността, която описваш. Аз съм била ученичка до преди... 13-14 години точно когато излизаха мобифоните. Тогава нямахме мобилни телефони. А ако все пак някой ученик имаше това беше изключение и разговорите бяха ограничени особено в класната стая. При нас нещата далеч не бяха толкова строги, но определено бяха далеч от описаната сегашна реалност. Много ми е мъчно, когато чета подобни неща. Мъчно ми е за младите хора. Мъчно ми е за учениците. Защото вместо да използват и оползотворяват енергията, младостта и времето си с полезни и достойни неща те буквално парадират с простотата си...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, жалко е за младите хора, жалко и за нацията ни. Такова посято, такова ще жънем.

      Изтриване