вторник, 17 февруари 2015 г.

От снимка към действие или има и добри хора...

Може би повечето, които се отбивате тук, ме считате за малко романтична натура. Публикувам предимно преводи на поезия, снимки на цветенца, дръвченца, красиви пейзажи от места, които посещавам.
Но аз съм един твърде скептичен реалист, от  зодията ли ми е, от живота ли...
Прибирайки се в събота пеша от кратка разходка от околностите на града, /разбира се, наснимах напъпващи дръвчета, бели брезички на фона на идеално синьото небе... / се натъкнах в един двор  на тази гледка:
Не мога да кажа дори, че е типична за нашия мръсен град.
В неделя я публикувах в групата във фейсбук групата "Снимай Перник, нека всички видят!". Целта на тази група е да се снима и показва красивото и грозното в Перник. Не очаквах някаква реакция, най-много да си поначешем езиците. Но... се започнаха коментари, повечето неодобряващи гледката, естествено. Някой каза, че живеел наблизо, дворът невинаги е бил такъв, в къщата живеела клошарка, грижела се сама за внучета, случили ѝ се били нещастия за кратко време и може би не е имала време да изчисти. Друг предложи да се помогне, от какво точно имала нужда жената. Попитаха ме за адреса, но аз не го знаех, дадох точно описание на мястото, където се намира къщата. Един от групата, каза, че днес ще отиде, дано си е там жената.
Връщам се днес на обяд от работа, отварям фейсбука и що да видя: жената вече е посетена, 58- годишна, безработна, с малко трудов стаж, прехранва се със събиране на горните боклуци от контейнерите. Имала нужда от дърва за огрев. Друг се задействал, утре ще ѝ бъдат доставени безвъзмездно 5 кубика нарязани дърва, членове на групата се уговарят в колко часа да се срещнат за пренасяне на дървата и кога ще направят кошове, за да събира жената в тях отпадъците... Чудо! Не бях и помисляла даже, че ще се стигне до нещо подобно.
Радвам се, че моят скептицизъм бе "жестоко наранен"от проявената човещина.  Има и добри хора и винаги ще има. Дано се множат!
Бих изписала имената на хората, заловили се веднага да помогнат на един напълно непознат човек, но не ги познавам, зная единствено техните фейсбук-никове от коментарите, нямам нито един приятел или познат сред тях. Помолих, да публикуват снимки от утрешната акция, за да видим кои са и да се чувстваме съпричастни към ставащото хубаво нещо. Дано този ми пост има продължение.

3 коментара:

  1. Очаквам продължението. И пак ще кажа - хората обичат да са добри. Не ни трябва много, за да включим в тоя режим, особено когато не сме сами в това

    ОтговорИзтриване
  2. Добра кауза, подходяща искра, поднесени запалително.
    Това е рецептата. Тлеещи каузи много, останалите компоненти липсват.

    ОтговорИзтриване