четвъртък, 5 ноември 2020 г.

Лесни преходи до чудни природни забележителности

В това ковидно лято не можах да пътувам извън България, но и само вкъщи и на село не се седи. Ровейки из нета, открих природни забележителности, които не съм посещавала, а са в радиус до 70 км. от Перник, градът, в който живея. Моята класация е:

1. Бистришки водопад по екопътека "Самоковището" над гр. Дупница, започваща по-точно от село Бистрица. Водопадът е по-величествен и красив от всички снимки, които намерите
Екопътеката е е стръмна в първта си част, по-нататък лесна за преход, с хубави гледки и приятни беседки за отдих.2. "Провиралката" - село Лиляч, до Невестино. Естествено и Кадин мост в Невестино.

"Провиралката" са мегалитни скали край храм "Свети Георги".


3."Драговско врело" над с. Филиповци, след гр. Брезник. Врелo, с ударение на "о" на трънски значи "ждрело". Видяхме два красиви водопада, като за първия пак имаше малка "провиралка". По пътеката за втория водопад пак се откриваха чудни гледки.

И трите маршрута са достъпни и при сняг, полезна информация за първия и втория намерих в блога ""Друми в думи", а за втория в "Пътешествия без край". Допълнения: Отиване и връщане до Бистришки водопад е повече от 5 часа за неподготвени туристи, но както казах, има приятни места за отдих. За втория водопад над село Филиповци се ходи около 30-40 минути по пътеката за връх Драговски камик и отбивката е вляво. При жеание
Приятни разходки!

Няма коментари:

Публикуване на коментар